Wednesday, November 9, 2016

Alhamdulillah : Bersediakah kami?

Salam,

Lama sungguh rasanya aku tinggalkan blog ni bersawang, 270 darjah berpusing bila aku mula menanggung tugas selama beberapa bulan ni. Masih belum berganti jawatan Penolong Jurutera Elektrik disini.


Humairah semakin cerdik, mulut tak henti2 bertanya itu ini..dah mula pandai telefon guna aplikasi whatsapp..mengamuk bila tak dapat sesuatu..pendek kata melalui hari2 berlalu terasa sungguh pantas. Sedar tak sedar Humairah dah 2 tahun 8 bulan.."dont grow up so fast Humairah" itu yang sering kali terdetik difikiran aku bila melihat teletah Humairah.


Semalam seperti biasa kami ber video call..kadangkala Humairah cuma main didepan kamera tak bersembang pun, sama la dengan aku buat hal masing-masing tapi masih video call. Mungkin dia nak merasa ayah tu dekat. Ada masanya terleka buat sesuatu tak sedar anak tunjukkan sesuatu sambil menjerit2 panggil "ayah tengok ni, ayah..." bila tak sahut atau dia perasan mata aku tak pandang kamera mula la dia menjerit panggil aku dengan nada marah. hehehe.




Dalam Humairah semakin membesar terfikir juga sampai umur berapa Humairah nak main sorang2, dah boleh kot kalau bagi Humairah adik?hehehe Kami takde la merancang sangat cuma ikut kesesuaian masa dan keadaan..Sekarang kot, tahun depan kot atau 2 tahun lagi? Tapi usia makin meningkat tak menunggu. Tengok kawan2 ada juga yang dah dari 1 ke 2,3..4 pun ada tau semua hero sebab yang last kembar dua hahaha senang beranak sekali je dapat bonus 1+1.


Semalam isteri aku tunjukkan something.."tengok ni apa ni"..ok rasa macam kenal..dua jalur bertanda merah jelas nampak..Aku terkedu seketika..agak lambat untuk otak aku memproses kenyataan tersebut. Alhamdulillah...

"Kita perlukan satu list barang macam dulu, takpe dalam blog ade" itu yang aku cakap pada isteri.

Dan (ingatlah juga), tatkala Tuhanmu memaklumkan: “Sesungguhnya jika kamu bersyukur, pasti Kami akan menambah (ni’mat) kepadamu, dan jika kamu mengingkari (ni’mat-Ku), maka sesungguhnya azab-Ku sangat pedih”.

Wednesday, August 24, 2016

Langkah Perlahan Bukan Terhenti

Salam,


Freeletics

Banyak benda yang aku buat tak mencapai target..Freeletics contohnya..Bulan Ogos ni la aku bermula tahun lepas..Selepas setahun berlalu resultnya hampeh..alasan utama, aku berhenti.

Asalnya sebab kena batu karang dan alasan kedua MALAS. itu perkataan yang paling sesuai untuk aku tulis sebagai alasan. So dalam masa setahun ni..setelah berhenti seketika dan adakala bertahan sehari dua berat badan masih lagi kekal begitu..

Awalnya dulu berat badan aku 93KG dan turun sehingga 85KG..selepas berhenti seketika naik ke 87KG dan kekal sehingga kini..Memang ada azam untuk memulakan kembali, Buang lagi 5Kg at least la..tapi belum bergerak lagi..dua minggu lepas aku kembali buat Freeletics kemudian bertangguh lagi. 

Tugasan semakin bertambah dan aku selalu terlelap awal bila balik dari kerja. Pernah satu hari tu aku tidur masih lagi dengan baju kerja diatas sofa seawal jam 8.30 malam. 

So bila nak mula? InsyaAllah dalam masa terdekat ni. End of story.

Batu Karang

Alhamdulillah takde lagi sakit2 punca batu karang ni..walaupun pernah ada sekali terasa tapi tak seteruk sebelum ni.. Malah kalau ikutkan punca aku berehat juga datang daripada sakit batu karang ni.. Habis semua aktiviti bersenam aku tangguhkan..rasa trauma sikit hahaha. 

So far Alhamdulillah dah takde..aku banyakkan minum air..kurangkan makan masin dan aku tak ingat bila kali terakhir aku makan pekasam..makanan fevret tu..Aku tak kata makan pekasam puncanya tapi pekasamkan tinggi kandungan garam. Adalah lebih elok dikurangkan, walaupun sedap sangat pekasam goreng dengan cili kering letak pulak bawang..makan dengan nasi putih panas2..pergh kecur pulak rasa..

Tanggungjawab Bertambah

Lepas je kawan aku bertukar ke Perpustakaan Negara, bermula cerita aku menanggung tugas beliau. dalam tak sedar dah hampir tiga bulan aku tanggung tugas bermula Jun lepas. 

Tiga tajuk besar tu semuanya aku dah cerita dalam entry sebelum ni..ulang benda yang sama je..maknanya hidup aku ni membosankan hahaha

Tuesday, June 14, 2016

Ramadan Yang Dirindui

Salam

Alhamdulillah aku antara jutaan umat islam yang diberi peluang berjumpa lagi dengan Ramadan bulan seribu rahmat.

Bila sebut je Ramadan ramai yang akan bertanya, bazaar mana best?baju raya dah ada?tema tahun ni warna apa? Jarang kite jumpa orang tanya masjid mana yang terawih ada kuliah?siapa ustaz yang jadi imam?..

Tetapi dalam persiapan dan persoalan tentang masa depan dunia ramai yang tidak bersiap untuk masa depan yang abadi..jangan kata orang lain, aku sendiri pun hanyut ditelan ombak nafsu tenggelam dalam dasar dan langsung tak timbul hehehe.. 
Langsir yang tak pernah bertukar sejak duduk di kuarters 

Sudah berkira-kira juga apa tema tahun ni sebenarnya..terawih terbabas je walaupun bukan memandu..masih lagi dipandu nafsu 11 bulan yg lepas..akhirnya bila tiba saat Ramadan berlalu, menyesal...terfikir..berjumpakah lagi dengan Ramadan tahun hadapan?

Ramadan kali ni agak letih bila terpaksa menanggung kerja..mi band aku sering bergetar seawal petang bermakna aku mencapai target 10k langkah sehari..kalau sebelum ni tambah dengan senaman baru capai target..

Thursday, June 2, 2016

Love and Hate

Salam,

Entah bila la dapat aku luangkan masa kembali memenuhi blog ni dengan coretan mengarut aku lagi. Well kerja macam biasa kalau cerita sampai esok pun tak habis...

Esok hari last seorang staff di bahagian aku..consider beliau kawan baik aku gak la...dia masuk kerja di KBS pun agak sama tempohnya dengan aku cuma dia masuk awal beberapa bulan sebelum aku mula melapor diri. Sama-sama belajar main kamera dulu bla bla bla.. sebelum ni beliau boleh dianggap pegawai atasan aku, selepas daripada kenaikan gred pelukis pelan kepada penolong pegawai senibina, aku dengan beliau berada dalam gred yang sama.

Oleh kerana esok hari terakhir dia, Isnin depan bermula la aku menyambung tugas2 beliau dan menanggung kerja.. hari ni pun dah mula take over..So double kerja bermula Isnin nanti..waaaaa....Rasa macam patut belajar ilmu Kage Bunshin No Jutsu dalam cerita Naruto tu..Teknik Pembahagian Bayang untuk cover aku yang hanya ade dua tangan..HAHAHAHA

Isnin juga ada lawatan tapak projek di Ipoh Perak..isnin jugak la hari pertama seluruh umat islam menyambut kedatangan Ramadan, semoga Allah berkati amalan kita semasa berpuasa dan Selamat berpuasa pada semua kaum muslimin..

Bila fikirkan puasa je terus rasa malasnya aku nak pi lawatan tapak dush dush dush..

Chayok Chayok Faiz owh gaji nak gred tinggi kerja nak malas2an ek hehhehe..

Wednesday, May 11, 2016

Wordless Wednesday


Tuesday, April 5, 2016

Asal Ada

Salam

Entry hari ni asal ada je selepas lama tak update apa-apa..kalau ikutkan banyak betul benda nak share (even takde orang nak baca) hahaha.

One word : Busy/ Malas okay thats two words

Hidup berjalan macam biasa, berat badan macam tu gak takde turun, naik semula sedikit demi sedikit..freeletics stop-tak tau bila nak sambung last buat pun 4 hari lepas..itu pun lepas 5 weeks doing nothing. Betulla orang cakap nak laju buat sorang-sorang nak pergi jauh buat berkawan..

Last week pergi gym sehari je..dah lama tak workouts badan rasa sakit sangat..cuma tak puas sebab hanya naik basikal, trackmill lepas tu main equipment gym..Rasa macam tak seteruk buat freeletics. freeletics ni walaupun tempoh buat paling sekejap (ikut kemampuan masing-masing) 6-7minit je tapi kepenatan dengan seluruh badan yang bergerak memang rasa sejam di gym seolah-olah biasa. Sejam di gym peluh cuma menitis atas trackmill je..

Humairah pulak dah cecah usia dua tahun 31 Mac lepas..dalam masa seminggu ni, ibu dia mengadu Humairaha asyik mengigau panggil ayah..suruh telefon ayah..nangis-nangis sebut ayah...Agaknya bila dah besar ni dah tau rindu-rinduan kat ayah. Sampaikan ibu dia terpaksa call kalau dia mengamuk nak ayah, lepas tu dia diam la..menyusu then tido..Kesian..sayu pun ada mengenangkan si comel tu.

Adik aku 2 hari lepas bergelar ayah selepas isterinya bersalin..aku belum berkesempatan jenguk anak saudara aku..Baby girl..kawan Humairah..Tengok gambar comel je..mana ada baby tak comelkan?hehehe Parents aku sekarang berkampung dirumah aku nak melihat cucu diorang. Bila tengok baby rasa macam nak bagi Humairah adik tapi mengenangkan situasi sekrang masih lagi duduk berasingan kesian pulak isteri aku..Walaupun ada kawan-kawan yang dah mula potong kat corner..Hahaha rezeki masing-masing..Allah dah tetapkan..

Wah sekali menulis rasa macam tak nak berhenti walaupun tengah sibuk buat penilaian tender..ni bukan sambil menyelam minum air dah ni..ni tahap menyelam tak timbul-timbul dah Wakakaka.

Okay insyaAllah ada rezeki aku menulis lagi..terlalu banyak perkara nak diabadikan..tapi 24jam sehari aku nilainya menyusut sekalipun orang lain dapat putaran masa yang sama. 

Thursday, January 28, 2016

Ujian : Sakit Batu Karang

Salam

Akhir nya hari ni aku gagahkan diri ke klinik jugak. Setelah berjumpa dengan doktor dan buat ujian urine serta darah, ternyata dalam urine aku ade bercampur dengan darah. Mengesahkan kemungkinan aku ada batu karang. Alhamduillah masih tak kritikal sebab kalau betul-betul ada batu karang aku akan sakit yang tak mampu untuk berjalan. Maknanya ada batu karang tapi halus itu yang menyebabkan aku rasa sakit sekejap-sekejap.
___________________________________________________________________

Ubat Gastrik pun dapat sama

Itu karangan hampir 2 minggu lepas. Aku terus balik kampung walaupun tiada rancangan untuk balik mulanya. Tujuan aku balik kampung nak berubat cara kampung dengan bapak mertua aku, kebetulan kakak ipar aku cakap dia pandai berubatkan batu karang. Setelah mencari barang-barang yang diperlukan untuk berubat dan alhamdulillah mudah urusan aku cari keperluannya. Ayah aku juga pengamal perubatan islam Darussyifa so ada 1 bahannya ada ditanam disekitar rumah takde la aku teruk mencari.



Selesai berubat bapak mertua aku agak hairan sebab nampak macam takde kesan ape-ape..aku kena batu karang ni pun doktor macam tak pasti je batu karang ke ape sebab takde tanda-tanda kebiasaan yang biasa jadi pada pesakit batu karang. Aku buang air kecil tak sakit..Itu sebab doktor kata mungkin masih kecil lagi.

Seminggu berlalu, Alhamdulillah hari kedua berubat je sakit pada pinggang aku dah hilang. Aku masih trauma bila malam menjelang, aku takut sakit tu datang dan aku tak mampu untuk tidur..Setiap kali buang air aku sentiasa tengok kalau ade apa-apa malah aku siap tadah dalam bekas untuk kepastian. Mula la terfikir sakit apa sebenarnya aku ni.
batu yang keluar mula-mula

Jumaat lepas aku balik ke Tapah dalam perjalan aku singgah di Shell tol Duta sebab rasa nak terkucil, masa tu la mula-mula aku nampak ada benda pelik keluar sama. Aku kutip benda tu, sah benda tu batu karang sebab terasa seperti pasir..Aku rasa Alhamdulilah dah keluar..takde pun sakit macam orang selalu cakap..

Sampai Tapah pulak lepas menempuh hujan lebat dan kesejukan memang terasa sangat la nak buang air kecil. Elok je masa tengah sedap memancut (hahaha) tetiba je terasa ada benda dan kali ni memang aku menjerit sebab tak jangka langsung..Kelam kabut isteri aku dekat luar tanya kenapa...memang sakit betul kali ni nak cerita pun tak reti. keluar seketul lagi dan kali ni agak besar. Sebesar 1cm gak la batu yang keluar.

batu karang yang keluar kali kedua..

Bapak mertua aku tanya, ini mesti kamu dah habiskan airnya. Yup Khamis tu hari aku habiskan minum air yang bapak mertua aku sediakan. 

Sekarang dah dua minggu sakit dah hilang, Alhamdulillah. Cuma terasa seolah-olah masih ada lagi..mungkin luka kot..Ayah aku pesan kena ubah cara pemakanan selepas ni walaupun aku tak tau ape yang aku nak ubah dah. dan jangan lupa untuk banyak minum air.sebab batu karang ni boleh jadi semula bukan one off hehehe. Selepas ni insyaAllah aku nak kembali bersenam..hasil timbangan terbaru agak membimbangkan wakakaka ada tambahan lagi..




Tuesday, January 12, 2016

Semangat Yang Hilang

Salam,

Enty pertama  bagi tahun 2016. nak cerita pasal ape ek?hahaha.. Banyak throwback yang boleh dikongsi bersama tapi biasalah awal-awal tahun ni kerja tu agak pantas sikit perlu disiapkan.

Apa cerita dengan freeletics?So far dah 9minggu aku stop doing Freeletics (berdasarkan login terakhir). Memang aku nak teruskan, insha Allah secepat yang mungkin. Itu pun selepas sakit pinggang aku hilang (masih sakit dan malas ke hospital untuk check).

Sabtu yang lepas, aku cuba kuatkan semangat dan buat senaman ringan sekadar satu pusingan.. dah mulai terasa tahap stamina kembali menurun, berat badan juga dah bertambah semula akibat tak menjaga makan. Ada rasa sedikit trauma dengan sakit perut bila perut kosong..Sejak isnin minggu lepas aku sakit pinggang then perut terasa sakit perut punca daripada aku tak makan malam, bukan sengaja untuk berlapar cuma malam tu rumah aku kosong takde apa2 yang boleh aku masak. Maklum la cuti panjang sangat sebelum ni. Bila balik sampai dari Tapah perut dah masuk angin dengan penatnya dan akhirnya jadi la sakit pinggang dan sakit perut ni..

Ada jugak aku terfikir semenjak aku berdiet (bukan diet tak makan ye) tukar pola pemakanan dan bersenam menjadi-jadi pulak sakit aku ni. Sebelum ni elok je, takde pun nak sakit perut bagai.. Disebabkan tu la semangat untuk teruskan usaha agak menurun. Aku perlukan masa (dalam masa yang sama akan terus membesar hehehe) untuk pulihkan semangat. Bila sakit perut je habis semua jadual, pantang pun entah kemana. Kesihatan dicari tapi sakit jugak yang datang...

Semoga Allah permudahkan segala urusan aku dan beri kesihatan yang baik untuk aku, keluarga, ibu bapa dan sanak-saudara..


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Best Web Hosting Coupons