Thursday, November 5, 2015

Fasa 6 : Cabaran 100 Hari


Salam

Selasa 3hb November 2015 tamat sudah fasa ke 6 dan bermula fasa ke 7 yang juga fasa terakhir dalam cabaran 100 hari aku.

Aku nak terus cerita result fasa ke 6. Resultnya tetap sama dan jarum penimbang tetap kekal pada angka 85kg!!!

Aku akui memang minggu-minggu sebelumnya aku agak down tapi setelah 6 minggu berada dalam result yang sama semangat untuk teruskan semakin kuat sekarang ni. Agak mustahil untuk aku mencapai target BMI yang ideal hanya dalam baki 2minggu saja lagi. Tapi sekurang-kurangnya aku dah berjaya ubah cara hidup aku selama beberapa minggu. Malah bila berakhirnya cabaran 100 hari ni nanti aku berjaya capai target menamatkan 100 hari cabaran yang dibuat sendiri.


Soal tercapai target penurunan berat ideal tu dah bukan matlamat utama lagi..apa yang penting usaha untuk mencapainya tanpa berhenti separuh jalan dan mengubah lifestlye yang bertahun pasif dalam melakukan aktiviti senaman.

Selama berlangsungnya aktivti senaman ni, bila tak buat je senaman ada rasa bersalah. Bila tak berjaya habiskan rutin dalam apps Freeletics rasa macam argh..aku tak cukup kuat lagi ni. Sehabis mungkin berusaha untuk ikut dan habiskan rutin senaman. 


Biar pun kadang-kadang tak dapat lawan masa terbaik rutin sebelumnya tapi tak mengapa yang penting adalah berjaya selesaikannya. You never stop before you finish it! itu antara kata-kata semangat free athlete lain yang berada diseluruh dunia yang sama-sama gunakan apps Freleetics.

So sebelum habisnya fasa ke 7 yang juga fasa terakhir dalam cabaran 100 hari ni aku dah come up dengan backup plan. Lebih kepada untuk meneruskan matlamat sehingga tercapainya BMi ideal, bukan lagi menetapkan sasaran harian, mingguan atau bulanan. So tak kira berapa lama masa yang diperlukan, aku hanya akan berhenti (InsyaAllah) sehingga aku mencapai target baru BMI ideal!!!

Dibawah adalah maklumat aku pada 28/10/2010 masa ujian kesihatan.

Weight:-               80kg!!! OMG beratnya aku!
Height:-                169cm
BMI:-                   28
Blood Preasure:-  149/88 (Tinggi gila blood presure tapi masih ambil mudah bab kesihatan)
Glucose:-             5.2
Body Fat:-           27.8%

Ini Backup Plan Aku :

Atleast sehingga hujung tahun ni aku nak capai berat 80kg, sama seperti 5 tahun lepas. Walaupun target asalnya aku berjaya kurangkan sehingga 77Kg pada akhir cabaran 100 hari. Bayangkan hanya dengan masa yang singkat aku berjaya dapat berat 5 tahun lepas. 5tahun lemak terkumpul dibuang kurang daripada 6bulan. Bukan ke itu pencapaian yang baik jugak?



So apa lagi alasan boleh dicipta kalau bukan bermula hari ini?Esok baru nak mula?Lusa baru nak mula?alamatnya orang lain dah sampai dulu ke arah matlamat diorang sedangkan kita masih ditahap itu je.

Mula               : 93KG
Ending Fasa 1 : 89KG
Ending Fasa 2 : 87KG
Ending Fasa 3 : 85KG
Ending Fasa 4 : 85KG
Ending Fasa 5 : 85KG
Ending Fasa 6 : 85KG(Latest result)

TAMAT FASA 6 : Bermula Fasa 7 :FASA TERAKHIR !!! Bukan yang Terakhir Juga.

Never Stop Dreaming! 
Never Stop Figthing!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Best Web Hosting Coupons