Wednesday, October 28, 2015

Merekod Jadual Harian

Salam,

Jumaat lepas sampai ke hari ni, aku berehat dari melakukan aktiviti senaman. Keadaan badan tak mengizinkan. Demam, selsema dan batuk. Tanda badan perlukan rehat selain daripada kesan jerebu yang masih lagi tak berkurangan.

Alhamdulillah sehari dua ni hujan mencurah-curah di bumi Putrajaya ni. Hari ni jerebu nampak agak berkurangan.

So berbalik kepada aktiviti senaman yang berkurangan, aku merancang untuk buat jadual susulan sehingga aku capai target yang dikehendaki. Rasa macam jauh ketinggalan bila tengok result, apa lagi bila banyak pulak alasan demi alasan dibuat untuk tutup kelemahan sendiri. Ada masa aku makan bukan hanya sayur pada waktu malam dengan alasan aku perlu "reset" semula.

Plateau yang masih berterusan (atau sekadar alasan sebab berkurangnya aktiviti senaman) secara positifnya aku rasa akan terus kekal sebagai result untuk fasa ke 6 ni. Hahaha

Contengan dekat kalendar office

Tapikan bila badan tu sendiri bagi signal untuk aku berehat maknanya aku memang perlukan rehat tersebut. Tujuan utama ialah untuk sihat bukan menambahkan sakit..Sakit badan sebab bersenam tu tak termasuk kategori sakit ye Jangan cipta alasan nak mengelat je hahaha...

Dah masuk 5 hari berehat pun tak best jugak, hati tu meronta-ronta nak buat Freeletics tapi terbantut. Semalam aku cuba untuk warming up tapi mengah sangat rasa..Batuk ni buatkan dada rasa kene tekan cepat penat..so aku ambil pendekatan (cara nak sedapkan hati) hari ni sambung rehat lagi.. Tunggu sampai betul-betul sembuh. Badan tu nak REHAT..Dia dah bagi signal tu weh..Takkan la tak reti-reti lagi kot.

Maka bersambung la sesi merehatkan diri...

Never Stop Dreaming!!!
Never Stop Figthing!!!

Tuesday, October 20, 2015

Fasa 5 : Cabaran 100 Hari

Salam,

Hari ni berakhir fasa ke 5..Sedar tak sedar sudah 10 minggu berlalu atau pun 70 hari. Sekejap je rasanya tinggal 2 fasa lagi..

"Perkara yang paling susah ialah untuk mengambil langkah pertama"

Andai kata aku takde kesedaran dan tak bermula 70 hari yang lepas mungkin aku tetap berada pada tahap yang sama.

12 Ogos 2015 Tarikh mula cabaran 100 hari. Sehingga hari ni, beberapa dugaan dan cabaran yang aku hadapi. Antaranya sakit tumit kaki, sakit keting, rasa nak muntah bila buat workouts. Kata-kata yang menjurus kepada mempersendakan usaha aku. Tapi persetankan semua tu..sekarang semuanya dah ok..sakit dah takde, kata semangat yang kedengaran. Malah sudah ada yang terikut-ikut, diet dan bersenam atau ke gym.

Bila kita nak bermula memang agak susah nak ubah habit kita..dari sebelum ni bedal semua kepada menjaga dan memerhatikan setiap jenis makanan. Bukan senang tapi tak susah mana.

"The biggest challenge is to beat your self"

Dalam entry yang lepas klik SINI aku ceritakan bab berat statik. Mulanya aku anggap aku gagal displinkan diri sebab takde perubahan sepanjang fasa ke 4. Kemudian melalui hari-hari dalam fasa ke 5 dengan kurang bersemangat. Letih la, badan tak bertenaga la...secara tak langsung mempengaruhi jadual-jadual yang aku tetapkan sendiri.

Bukan mudah sebenarnya untuk terus kekal motivasi..ada terdetik untuk berhenti..cukuplah kot. Kenapa nak tahan-tahan diri daripada nak makan?nak memalas2kan diri..Salah ke? Apatah lagi bila tengok result pada hari terakhir fasa 5 ni. Tetap kekal 85kg tanpa sebarang penurunan!!!

Cuma bila dah melepasi separuh daripada target terasa sayang untuk berhenti. Dah masuk hari ke 70!!! Tinggal beberapa hari je lagi..kalau nak kecilkan angka hanya 4minggu, kecilkan lagi 2 fasa sahaja lagi. malah sebenarnya aku dah buat pelan tambahan seandainya 100 hari masih belum mencukupi..Aku tambah beberapa minggu lagi sebagai recovery plan.

Mula               : 93KG
Ending Fasa 1 : 89KG
Ending Fasa 2 : 87KG
Ending Fasa 3 : 85KG
Ending Fasa 4 : 85KG
Ending Fasa 5 : 85KG (Latest result)

TAMAT FASA 5 : Bermula Fasa 6

Never Stop Dreaming! 
Never Stop Figthing!

Al-Fatihah

Salam,

Last Week minggu yang tak tau nak cakap macamana..Keluarga kami kehilangan tiga orang pakcik dalam tempoh masa berdekatan. 

Bermula pada hari rabu 14 Okt 2015, Ayah We atau pun Pak Long sebelah ayah kembali ke Rahmatullah..Aku sempat ziarah keluarga hanya setelah semuanya selesai.

Keesokannya Khamis 15 Okt 2015, Pakngah  sebelah mak aku pula yang meninggal di Taiping. Lusanya 16 Okt 2015 Jumaat, Alang sebelah isteri pulak pergi meninggalkan kami..

Sesunggunya mati itu janji setiap insan bergelar manusia pada Allah tuhan yang Maha Mencipta. Entah esok lusa kita pula..Adakah kita bersedia untuk berpindah ke negeri abadi?

Semoga Allah tempat roh-roh mereka bersama-sama orang yang beriman dan beramal soleh

Thursday, October 8, 2015

Hari Sukan Negara #harisukannegara

Salam 

Jom sambut hari sukan negara



Fasa 4 : Cabaran 100 Hari : Mahu Berhenti?

Salam,

Semalam bermula fasa kelima tapi agak kecewa dengan result fasa ke empat. Berat aku tak turun seperti yang diharapkan. Tapi sebenarnya aku rasa punca daripada sini. Boleh baca entry sebelum masa Raya Aidiladha. Fasa 4 ni aku banyak sangat mengelat..cheatday..everyday..jadual makan entah kemana. Bersenam entah kemana. So still nak harapkan result yang baik? Memang tak la kan..


Walau macamana pun aku tetap teruskan rutin yang dah tersasar. Kali ni aku cuba push lebih dari sepatutnya, akhirnya makan diri..Mungkin akibat overtraining, aku keletihan..yang membuatkan performance aku menurun..badan jadi letih sangat-sangat. Then mula fasa kelima dengan rasa yang amat-amat malas..Senaman ringan pun buatkan aku sedikit mengah...

Selesai je fasa ke empat berat aku tetap sama. Berdiri diatas penimbang angka tak menunjukkan kurang atau bertambah. Adakah ini yang orang panggil PLATEAU?itu pun selepas kebetulan aku terbaca pasal berat statik dalam website. Selain daripada kemungkinan aku berada pada tahap paleau atau berat statik, aku ambil kira juga jumlah hari aku bermalas-malas dekat kampung dan tak lupa juga jadual pemakanan yang banyak aku langgar.



Bergaya dengan baju sponsor

Sekarang aku terfikir untuk ulang semula atau pun buat jadual baru untuk pemantauan. Sama ada bayar hutang hari-hari yang tertinggal dengan memanjangkan lagi tempoh cabaran 100 hari. Secara mentalnya aku sedikit down dengan result fasa empat walaupun sedar realitinya aku yang salah hahaha. Tambah down bila bersenam tapi hilang semangat, performance yang sepatunya meningkat mula menurun.

So aku mula cari bahan bacaan..dimana silapnya. Aku simpulkan beberapa perkara :

- Senaman yang sama
- Overtraining
- Langgar jadual makan (ini yang aku rasa punca utama)
- Kurang rehat (tidur lewat 1-2pagi baru nak lelap, esok pagi bangun mengantuk dan bersenam)

JANGAN LUPA HARI SUKAN NEGARA SABTU 10/10/2015

TAMAT fasa 4-Bermula fasa 5

Berat fasa 3 = 85KG
Berat fasa 4 = 85KG (latest result)

Start and Finish it!!!
Never Stop Dreaming ! Never Stop Figthing!

Thursday, October 1, 2015

G-Shock : Tambah Satu Lagi

Salam

Entah sejak bila tetiba je minat pulak dengan jam G-Shock ni. Bila join Group dalam facebook lagi la teracun. Yang tak bestnya pakai jam mahal tapi tak pandai hargai masa hehehe Pedih sungguh..

GD-400DN (warna oren biru)

Jangan Kelam Kabut

Salam

Apa yang pelik dalam gambar ni?Ni cerita bila kelam kabut pagi-pagi nak pergi kerja..Dalam perjalanan hujan pulak habis basah kuyup..ni la nasib rider macam aku..Ironinya dah sampai office baru perasan. Sabar jela..


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Best Web Hosting Coupons