Wednesday, September 9, 2015

Fasa Ketiga Minggu Kelima

Salam

Done fasa kedua semalam. Hari ni start la fasa ketiga dalam minggu  kelima. Tak sangka masih lagi meneruskan cabaran 100 hari.

Sabtu lepas dalam pukul 2-3pagi tetiba aku sakit perut yang teramat sangat. Rasa macam perut aku kena pulas dari dalam berkerut jugak la muka aku menahan sakit. Akhirnya aku jumpa petua masa google2 cara nak menghilangkan sakit perut. Minum air tepung gandum...yup air tepung gandum. Aku masukkan dua sudu tepung gandum kemudian kacau dengan air panas dan minum tanpa ragu-ragu. Baru la agak lega. Mungkin kesan minum teh hijau plus lapar.

Teh hijau ni memang baik untuk diet, mesti ade dalam menu orang yang berdiet. Tapi mungkin ramai yang tak tau kesan sampingannya. Terutama bila perut kosong, teh hijau akan menggalakkan asid perut lebih banyak so memang boleh sakit perut la. (rujuk sumber internet) Agaknya itulah punca aku sakit perut.

Esoknya masa bangun tidur aku masih lagi terasa sakit tapi lebih kepada kesan sakit bukan sakit macam awal pagi tu. So hari ahad jadi fullday rest aku. Hari ni masuk hari keempat, sakit perut takde tapi macam sakit dipinggang pulak..kalau masa sakit perut terasanya didalam depan kali ni sakitnya disebelah belakang. Macam ada sesuatu yang tembus dari depan ke belakang.

Sakitnya bukan kuat tapi cukup sekadar rasa tertinggal dibahagian belakang. Adakah saling berkaitan aku pun tak tau. dah la aku jenis malas nak ke hospital atau klinik untuk check. Hipotesis aku mengatakan maybe sabtu tu aku heavy sikit dalam rutin senaman. Maybe aku tak cukup panaskan badan, maybe masa senaman aku buat dengan cara tak betul.

Semalam pun sebelum mula workouts aku sapu minyak panas..Rasa sakit tu semacam hilang dan aku boleh buat workouts, cuma aku buat upper body je berbanding full body sebelum ni.

So berapa result terbaru? akhir fasa kedua Alhamdulillah aku berjaya turunkan 2kg lagi. Berat aku sekarang 87kg berbanding 2minggu lepas 89kg. Kenapa sikit turun kali ni?Entah la mungkin penurunan awal sebelum ni berat air yang turun, sebab aku ubah cara pemakanan dan bersenam. Fasa kedua ni pun aku tak buat macam masa mula start dulu. 2minggu straight takde rest day. Then dalam fasa kedua ni banyak sangat menipunya dalam bab makan hehehe.

Fasa Pertama  - 93kg
Fasa Kedua    - 89kg
Fasa ketiga     - 87kg

Reactions:

0 comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Best Web Hosting Coupons