Thursday, November 28, 2013

Berkongsi gambar Lebih Mudah.

Salam,

Hari ni aku nak kongsi 2 aplikasi yang menarik, memudahkan aku dan yang paling penting sangat best.

Pro HDR Camera And Add Watermark.

Pro HDR camera

Pro HDR camera bagi aku antara aplikasi 3rd party kamera yang baik..Hasil dari aplikasi ni memuaskan dan memang berbeza dengan aplikasi sedia/built in..Amat mudah untuk memahami aplikasi ni, tak payah pening-pening.

Kawalan cahaya yang amat baik sebab kalau ambil guna aplikasi kamera biasa tak boleh nak dapat result cam ni.

Warna yang boleh diubah/edit dalam aplikasi tu sendiri



Ada kesan ghost sebab HDR sepatutnya statik..tapi lori ni bergerak.







Gambar petang semalam


menu Setting

Add Watermark

Add Watermark pula salah satu aplikasi yang baru 2,3 hari lepas aku gunakan.. Memudahkan untuk aku menanda setiap gambar sebelum aku muat naik di facebook, Instagram atau blog. So tak payah aku nak masukkan dalam Photoshop ke, Lightroom ke semata-mata untuk buat watermark.

Dalam menu setting korang boleh pilih warna, jenis fonts, size, kecerahan, dan macam-macam lagi. Dekat sini aku tunjukkan beberapa contoh watermark yang aku buat..(termasuk gambar dekat atas)


antara pilihan fonts

Paparan setting

Korang boleh dapatkan aplikasi Pro HDR Camera SINI (berbayar) dan 
Add Watermark SINI (free/berbayar)


Atau korang boleh dapatkan Aplikasi Pro secara FREE (bukan fail aku)
Pro HDR Camera SINI
Add Watermark SINI


Semua gambar diambil menggunakan Samsung Galaxy Note II. Sedikit tips untuk dapatkan gambar yang menarik dan cantik...HDR ni singkatan kepada High Dynamic Range yang mana cahaya adalah amat penting..cuaca yang baik dapat mengoptimakan hasil gambar walaupun dari kamera smartphone saje. Selain daripada tu komposisi gambar juga penting untuk menyampaikan 'cerita', menyerlahkan point of intrest (POI) serta menimbulkan subject.

P/s: tunggu sampai 5 saat(kebiasaannya) kemudian skip ad..

Reactions:

0 comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Best Web Hosting Coupons