Wednesday, August 21, 2013

DIY : Macro/Closeup dengan Smartphone Part 1

Salam,

Hari ni aku nak kongsi sedikit modifikasi (ceh konon hebat sangat le bunyinye hehehe) yang aku buat masa cuti raya hari tu. Sedia maklum aku memang suka dengan kamera, lebih cenderung dengan genre makro. Ala yang ambil gambar serangga, gambar benda-benda kecik tu.

Sebelum ni aku ada cuba Raynox DCR 250 letak belakang kamera smartphone..macam ni



Sangkut dengan getah je beb..tapi memang tak best..sebab apa?agak berat dan tak beberapa sesuai dengan Note 2 aku yang sememangnya dah besar gedabak.

Hasil dari percubaan diatas agak menarik tapi kontranya ade distort yang melampau..kalau untuk effect bokeh memang best.











Pro :
-Imej jelas tak mengurangkan kualiti gambar.
-Very nice bokeh terhasil

Kontra :
-Distort melampau
-Berat dan besar
-Hodoh betul guna getah je.


Reactions:

0 comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Best Web Hosting Coupons