Wednesday, April 24, 2013

Wishlist 2013 : Raynox DCR-250 (Tak Masuk Senarai)

Salam,

Actually dah hampir 3minggu aku peram cerita ni, posting pun slow je.. Alhamdulillah aku dapat menambah aset untuk hobi aku, ambil gambar macro. Kali ni aku lengkapkan dengan beli filter Raynox, bagi pemakro tegar filter ni dapat membantu menaikkan lagi nisbah atau dapat mendekatkan lagi subjek pada sensor..dengan kata lain dapat 'membesarkan' subjek tanpa perlu crop gambar.

 Apa tu Raynox?

Raynox ni jenama untuk filter conversion definasi tinggi yang tak mengurangkan ketajaman gambar macro yang kita ambil.

Macamana rupanya?


Macamana cara gunanya?

Mudah je, Attachkan depan lens dan siap sedia untuk menembak.


Boleh ke kamera kompak guna filter ni?

Kalau Hp boleh takkan la kamera kompak tak boleh..cuma sesuai atau tak untuk attachkan atau kena pegang dengan tangan.

Compact System Cameras (Mirror-less System Cameras)
yokored
There are five(5) adapter rings available for use with the lenses of Compact System Cameras (Mirror-less System Cameras) in the market. The filter sizes we make are of ;
37mmP0.75-Mod.RA5237B, 40.5mmP0.5-Mod.RA52405P5,
43mmP0.75-Mod.RA5243B, 46mmP0.75-Mod.RA5246B and
49mmP0.75-Mod.RA5249B. (Sold separately)
sumber : sini

Berapa harga satu filter ni?

DCR250
Harga dalam website Lelong :RM275
Harga dalam website Shashinki : RM355

Berapa RM aku beli? : RM200 (2nd hand)

Hasilnya?

Boleh tengok entry sebelum ni (dengan HP) dan tengok gambar dibawah.






Reactions:

0 comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Best Web Hosting Coupons