Tuesday, March 19, 2013

Berita Baik : Skim J dan G

Salam,

Sebelum aku menulis lebih lanjut, aku cuma nak cakap : Jangan mengharap terlalu tinggi..sebelum ni dah terkena jadi ambil je cerita ni untuk menambahkan keceriaan hari anda untuk sehari ini..(kalau nak best baca hari-hari) hehehehe


Okay..biar gambar berbicara dulu.



Nak aku terangkan lebih lanjut? Perbualan diatas adalah screenshoot dari hp aku pagi tadi (19.03.2013) dengan kawan sekerja..Dia tengah meeting MBJ (aku tak pasti MBJ stand for what). Aku tak nak berharap macam hari tu lagi..dah nampak slip gaji tapi akhirnya???

Ramai yang kecewa dengan penarikan SBPA masa tu terutama dari skim J yang dah lama berjuang untuk skim ni. Aku sebagai Pelukis Pelan walaupun dalam skim J takde la mengharap sangat, lain la kalau aku Juruteknik..sebab apa? "kononnya" dari yang aku baca :Juruteknik akan dinaikkan dari J17 kepada J29 tapi Pelukis Pelan pulak hanya akan ditukarkan jadi Juruteknik dan masih kekal J17.

Untuk menguatkan lagi cerita dari mesej tersebut, aku tanya sendiri orang besar MBJ dan dia cakap skim J dan G memang akan naik ke taraf Diploma bermula Julai tahun ni, sebab kakitangan awam akan bertukar sistem baru iaitu SST seperti diumum oleh PM sebelum ni.

Untuk menambah perisa sedap,ajinamoto, cukup rasa jom baca artikel ni


80,000 technical and agricultural civil servants to get raise

By ISABELLE LAI
isabellelai@thestar.com.my


PETALING JAYA: Around 80,000 civil servants in the technical and agriculture sector will have their remuneration schemes upgraded as of July 1, said Malaysian Technical Services Union president Shuhaimi Othman.
Shuhaimi said this represented a victory for some 60,000 technicians, who have been fighting to improve their schemes for 25 years.
“We are very grateful to the Government for listening and recognising our skills as professionals. The upgrade is much needed as today’s cost of living is high,” he said.
Shuhaimi, who is also Cuepacs vice-president (technical division), said the upgrade would encompass technicians under schemes J17 to J29, as well as agricultural staff from schemes G17 to G29.
He said this had been decided in a meeting with Public Service Depar­tment (PSD) deputy director-general Datuk Farida Mohd Ali last week following a press conference by Cuepacs expressing dissatisfaction with some aspects of the new Transformative Remuneration System.
Cuepacs president Datuk Omar Osman had said that they would hold a protest against the PSD on April 5 if no action was taken.
“However, we have cancelled that. We also did not send a protest letter to the Prime Minister as we had the meeting with Datuk Farida,” said Shuhaimi.
He said the remaining 166,000 civil servants ranked between grades one to 10 were expected to be upgraded later this year.
Sumber :The Star

Reactions:

0 comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Best Web Hosting Coupons