Thursday, January 31, 2013

Wishlist 2013 : Kedua

Salam

wishlist kedua dapat disempurnakan kali ni ialah DIY studio mini untuk projek makro.




benda ni tempat letak kain selalunya aku buat tempat letak kain kotor


dah aku buang jaring kelilingnya bagi lompong macam ni
tapi dah tak praktikal plak bila kerangkanya terlalu lembut, susah untuk dia berdiri kukuh.


so akhirnya aku gunakan mounting board. keras dan mudah untuk dipotong

ini kerja masa dekat office time takde wat apa

ini dah dibawak balik ke rumah


Akhirnya aku tampalkan kertas mahjong sebagai diffuser untuk menapis cahaya flash nanti.
Sebenarnya ada cara paling mudah dengan menggunakan kotak..potong je keliling tak payah buat macam aku potong satu persatu, sekeping demi sekeping, tapi kalau ikut cara aku, kita boleh tentukan size yang kita sendiri nak..kecik ke besar.

So apa guna benda ni? 
Actually kotak ni berfungsi sebagai studio mini. Fungsi kertas mahjong digunakan ialah untuk menapis cahaya supaya tidak terlalu harsh. Selain daripada itu fungsinya juga sebagai 'white room' mini.

Hasilnya?

pancaran flash dari atas
pancaran flash dari belakang
pancaran flash dari kanan
pancaran flash dari kiri

Ini baru percubaan pertama, hasilnya pun belum tahap yang dikehendaki..background pun tak menggunakan kertas putih lagi so boleh nampak berbelang antara ungu dengan putih. Pancaran flash dari sudut berbeza ni ada kaitan dengan wishlist seterusnya hehehe..


Reactions:

0 comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Best Web Hosting Coupons