Wednesday, January 2, 2013

Bekas KSU cabar penguat kuasa Jawi ditahan

KUALA LUMPUR: Seorang bekas ketua setiausaha sebuah kementerian yang sudah bersara dan bergelar Datuk serta seorang rakannya yang juga berstatus sama ditahan bersama 36 pelayan pelanggan (GRO) dalam serbuan dilakukan sepasukan anggota penguat kuasa Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (Jawi) di sebuah pusat karaoke di Bukit Bintang, malam kelmarin.
Dalam serbuan jam 7 malam itu, kedua-dua VIP terbabit berhibur dan dipercayai dalam keadaan mabuk.

Menurut sumber, ‘Datuk’ terbabit yang berusia lewat 50-an berlagak sombong dan mendakwa kebal daripada undang-undang.
“Datuk terbabit tidak gentar dengan kesalahan syariah yang dilakukannya, malah mencabar penguat kuasa Jawi untuk mengambil tindakan.

“Semua GRO disiasat mengikut Seksyen 9 Akta Kesalahan Jenayah Syariah Wilayah Persekutuan kerana mengingkari pihak berkuasa agama manakala kedua-dua VIP terbabit disiasat kerana bersubahat. “Sabit kesalahan boleh membawa hukuman denda RM3,000 atau penjara tidak melebihi dua tahun atau kedua-duanya,” katanya.

Sementara itu, dalam serbuan berasingan sempena sambutan tahun baru, puluhan pengunjung remaja Islam yang asyik berpesta arak di sebuah disko terkemuka, di sini, nekad melompat dari tingkat atas disko berkenaan kerana takut diperiksa polis dan pihak berkuasa agama, awal pagi semalam.
Ada antara mereka cedera dan luka di anggota badan akibat terjatuh. Remaja berusia 18 hingga 25 tahun itu meneguk arak dan berpesta ketika serbuan.

Malah, terdapat pengunjung merempuh pintu hadapan dan melepaskan diri. Operasi dijalankan 60 anggota dan pegawai diketuai penguat kuasa Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (Jawi) dengan kerjasama polis D7 KL dan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL), jam 2 pagi semalam.
Artikel ini disiarkan pada : 2013/01/02

Sumber : Harian Metro

Salam,

Memulakan Entry untuk tahun baru dengan cerita memalukan..Pada sesetengah pihak mungkin menganggap perkara biasa berlaku tapi bila disebut bekas KSU @ Ketua Setiausaha sebuah kementerian kepala aku terus berfikir : "Wow orang berjawatan besar dalam kerajaan.."
 
Lebih memualkan apabila usia yang telah mencecah 50an atau dalam erti kata lain sudah tua atau dalam bahasa lebih kasarnya Rumah Kata Pergi Kubur Kata Mari.

Memang tak dinafikan maksiat bukan mengira usia, malah dari usia muda remaja dan kanak-kanak lagi ada yang berani membuat perkara yang lebih teruk lagi. Jika dibaca pada perenggan kedua akhir artikel diatas jelas pengunjung remaja Islam juga terlibat sama. Berpesta sempena tahun baru meneguk arak, tidak takut hukum tuhan tetapi lebih takut ditangkap penguatkuasa..Melucukan.

Firman Allah swt yang bermaksud :

"Mereka bertanyakan kepada kamu tentang arak dan judi, katakanlah (kepada mereka) pada kedua-duanya terdapat dosa yang besar dan kebaikan kepada manusia, dan dosa pada kedua-duanya lebih banyak dari kebaikan" (Al-Baqarah : 219)
 

Ertinya : Hai orang-orang yang beriman, sesungguhnya (meminum) khamar, berjudi, (berkorban untuk) berhala, mengundi nasib dengan panah, adalah perbuatan keji termasuk perbuatan syaitan. Maka jauhilah ( DIHARAMKAN) perbuatan-perbuatan itu agar kamu mendapat keberuntungan ( Al-Maidah : 90)

Mudah-mudahan aku dan keluarga dijauhkan daripada perkara mungkar

P/S: Kenapalah diorang ni tak join program Ustaz Azhar Idrus dekat Shah Alam hari tu? :)

Reactions:

0 comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Best Web Hosting Coupons