Monday, July 25, 2011

Macro:18-55mm?

Salam,

Entry kali ni sesuai untuk beginner yang nak mencuba seseuatu yang baru.

KOrang baru beli kamera DSLR atau korang dah lama ada DSLR..seronok amik gambar potret dengan landskap tapi tiba-tiba teringin pulak nak ambil gambar macro?

Peralatan hanya body dan kit lens tapi hajat hati teringin sangat nak belajar macro photography jugak.
Camne ni..ada beberapa cara sebenarnya..tanpa perlu beli lens macro sebenar.

Raynox            : sejenis filter antara yang terbaik medium glassnya..RM299.00 boleh rujuk sini

Extention Tube : Manual(Kosong)/CPU contact  RM50-100 (Manual) RM500-699 (CPU) Rujuk thread terdahulu.

Reverse Ring    : Ring yang digunakan untuk terbalikkan lens RM 35 rujuk sini


Aku tunjukkan contoh guna reverse ring(reverse lens) coleh juga just terbalikkan lens tu then korang pegang letak depan kamera.


sini part pali penting.

Kenapa Nikon je? Canon camner? lens canon biasanya aperturenya sentiasa terbukak luas..tapi Nikon pulak sentiasa tertutup. Ada Pro dan Kontranya setiap lens nih..kalau sentiasa terbukak maknanya lens tu sentiasa pada aperture terluasnya..f3.5 contohnya

Untuk makro ada lah lebih baik kalau aperture tu kecil..f8 dan keatas supaya kesan DOF tak ketara sempitnya.(bila main macro DOF akan sempit...)

PERINGATAN: Aku tak bertanggungg jawab kalau lens korang calar,So berhati-hati bila gunakan teknik nih.

Cara Extention Tube.

Dari pengalaman aku, ET ni lebih sesuai digandingkan dengan 50mm f1.8 Nikon or lens jenis D yang lain. Sebab lens tersebut mempunyai aperture ring. Bagi yang ET kosong. tapi kalau guna ET yang ada CPU contact korang takde masalah apa-apa.

Aku tak galakkan untuk pengguna Nikon 18-55mm untuk gunakan ET Kosong, sebab aperture blade yang sentiasa tertutup, nanti korang tak nampak apa-apa sebab gelap. Berbeza dengan lens dari canon yang aperture bladenya sentiasa terbuka.

Cara Raynox

Yang ni tak payah terangkan secara panjang lebar..mountkan depan lens terus pi shoot.

So itu saja untuk hari ni.

Reactions:

3 comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Best Web Hosting Coupons