Monday, July 18, 2011

Abstract Picture

Gambar yang buruk jangan dibuang dulu..
Aku selalu buang gambar blur, blur, blur, overexpose, under expose dan pelbagai lagi gambar rosak dari kamera aku.

Tapi hari ni aku tak buang sebabnya?aku malas..tapi..bila aku Import kesemuanya dalam lightroom dan aku mencuba tune warna ianya jadi...seperti ini.


Summer
Dark Emotion

Green Lantern

Gambar asal sengaja aku manual fokus dan blurkan dengan shutter yg perlahan.

Dengan menggabungkan teknik trick bokeh bagi menghasilkan bokeh berjalur seperti ini.

Menarik atau tidak? pada aku ianya amat menarik sekali seperti menghasilkan grafik yang berkualiti hahahah (mode puji diri sendiri)..aku pun tak tahu kenapa aku begitu berminat untuk menukarkan gambar "rosak" menjadikan ianya kembali "bercahaya".

Macamana menghasilkannya?
mula-mula rujuk sini unsual bokeh

Faham dulu bagaimana caranya bokeh-bokeh yang berjalur tu terhasil.
(aku manual focus-out of focus)
kemudian, bukak Lightroom. korang bantai jer ikut suka korang nak buat camne pun hehehehe

takde la gurau je.

Korang main warna Saturation/Hue/Luminance.
Then korang boleh pergi dekat split toning.

Ada dua bahagian Highlight/Shadows.
Pada bahagian Hue/Saturation. korang boleh adjust sesuka hati mengikut citarasa korang.

Simple je kan? so lepas ni boleh la mencuba tanpa ragu-ragu..tapi kalau tak jadi macamana? ha maknanya penerangan aku tak betul la. hehehe


Reactions:

0 comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Best Web Hosting Coupons