Thursday, February 24, 2011

Macro dalam pembelajaran.

Aku tengok blog aku ni dah penuh dengan benda2 melalut tentang hal peribadi aku..kalau nak ikutkan tujuan utama memang nak mengarut kat sini tapi bila dah start terjebak dengan dunia fotografi aku rasa rugi kalau tak dapat kongsikan ilmu-ilmu yang aku kutip dalam forum-forum tak kira Digital Mukmin ke,Fotomedia ke or mana-mana blog yang aku lawat..

Hari ni aku nak cerita melalui pengalaman beberapa bulan main macro murah tapi menghaslkan gambar sama atau sekurang-kurangnya lebih kurang sama dengan menggunakan true macro lens.

Notes: gambar-gambar dalam blog nih semuanya menggunakan el-chepo Extension Tubes..


list pendek untuk macro yang budget

1 .50mm+raynox(Rm250-300)
2. 50mm dengan extension tubes/electrikal extension tubes


3. 50mm diterbalikkan(reverse lens)
4. kit lens+reverse 50mm (menggunakan coupler)sini untuk tengok (tapi bukan guna coupler cume konsepnya  sama
5. 50mm+bekas kosong pringles klik sini untuk tengok cara2 membuatnya

Nasihat untuk newbies yang berminat dengan macro..

1.Jangan sesekali membeli lens yang sekadar menulis macro,banyak lens samada dari Tamron,Sigma gemar menambah macro sebagai tarikan untuk membeli..Lens-lens ni kebanyakannya hanya mampu membuat close up dan BUKAN lens macro sebenar..lens macro sebenarnya mesti PRIME LENS dari 35mm,60mm,90mm.105mm,150,mm..semuanya mesti Prime Lens atau dengan erti kata lainnya lens yang tak boleh nak adjust zoom dia dah..

2. Jangan merosakkan habitat serangga-serangga sebab bila kita main macro kita  selalu mencari,meredah,menyelak  dedaunan . Jangan kerana nak sangat gambar serangga tersebut habis semua kita langgar.Kasihanla diorang...

3. Flash itu penting samaada flashgun or flash body. tapi kena tahu kawal cahaya flash agar tak ketara sangat cahaya tu

ini contoh DIY Diffuser yang aku gunakan untuk main maco
Image
rupa bentuk dia..aku gunakan tracing paper then aku liminate kan dia..
tujuan liminate nak bagi dia waterproof dengan tak mudah koyak
then senang simpan dengan cara lipatan je..
tapi cahaya macam tak kosisten pun ade..
mungkin kena ada penambahbaikan lagi perlu dilakukan..


Image
contoh gambar..dengan sedikit touch up sharpen+multiply layer
gambar asal pun tak banyak lari just tambah sharp je..
gambar lain:



gambar ni telah keluar majalah DCM feb2012

jangan lupa singgah sini

Reactions:

0 comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Best Web Hosting Coupons