Wednesday, September 29, 2010

Macro on a budget?

Korang teringin nak ambil gambar makro tapi korang tak mampu nak beli lens macro yang besenye mahal dan bukan digunakan selalu..

Tamron SP90 RM13++ antara lens macro yang fames sebab tak mahal sangat dengan nisbah 1:1..tapi bagi beginner yang dah berabis beli kamera takkan korang nak beli lagi lens yang korang akan JARANG guna?

So bagi menghilangkn ketagihan korang nak gak menggatal main macro aku bagi korang tips or budget gadjet..


First: Gunakan kanta pembesar - apa? kanta pembesar? ya kanta pembesar yang korang suka main masa kecik-kecik dulu,bakar kertas,bunuh semut...eh cam aku jer..

caranya korang just letak kanta pembesar tu depan lens..ala kalau korang fikir nak beli Raynox fungsi dier samer jer camni cuma kualiti gambar la takde la best cam Raynox..

camner tu? depan lens?  nampak gambar kanta tu? korang bukak biar tinggal kanta jer..tak payah guna pemegang dia pun..pastikan kanta tu cukup besar menutupi keseluruhan lens korang..so try test dulu:

ni hasil dari eksperimen aku: (*result from using magnifying glass)


1st

Nikon 18-105mm+kanta
2nd
3rd


aku tahu korang nak kata tak bestkan?
Yup tak braper sharp..tapi untuk permulaan ianya bagus sebab nak biasakan diri dengan kawalan cahaya yang amat penting dalam Macro nih...gambar juga akan kelihatan kebiruan akibat penggunaan kanta pemesar

2nd: Korang ade 50mm?selalunya jadi barang wajib dalam beg orang yg main DSLR nih.Prime Lens yg mampu milik Nikkor 50mm baru RM4++ Canon RM 3++

Apa yang korang kena buat ialah dapatkan Extention Tube..aku beli kat Pudu Plaza dengan harga Rm85..Eh kenapa aku tanya kedai RM560???
kalau korang nak lagi murah korang bulih beli online kat sini

Ha tu bukan sebab korang kena kencing ngan towkey kedai tu tapi itu mesti yg jenama Kenko yg ade fungsi untuk kawal appeture pada lens..aku cerita untuk yg budget kan so aku beli pun budget gak la hahaahah..

ada juga dari jenama lain yang lebih murah korang boleh dapat. contohnya dari jenama Meike search dalam facebook "En.Kamera" dia ni jual barang kamera secara online, bloeh COD atau pos.Harga dalam rm250 dengan rm350.

kekurangan ET yang aku gunakan ni ialah ianya tak dapat mengawal apperture dari kamera..korang kena pakai manual..dari lens,apperture sampai la flash..semuanya kena manual..(aku tak nak sentuh flash,banyak nak terangkan..aku bagi tau pasal ni je dulu)

Ni pulak hasil dari ET ( **result from using manual E.T)

1st
2nd
3rd




nampak perbezaannya?gambar lebih sharp..tapi sakit woooterpaksa tertunduk2..nama pun budget kan..
klik flickr aku untuk gambar yg lebih baik

3rd: Reverse Lens

Boleh jugak korang gunakan 50mm korang tu untuk main macro.caranya korang pegang lens tu dan terbalikkan kedudukannya. Try la dulu tengok macamana hasilnya..
atau pun:-

4th:Reverse Ring

Yang ni korang boleh beli kat kedai or internet. caranya korang leh tengok gambar ni

(*** see this picture)



so selamat mencuba..tak tahu tanya tak tanya mana nak tahu hahahah

English version (sorry for my bad English I use google to translate)
Due to high viewers from over the world I try to translated my article


You truly want to take macro pictures but you can not afford to buy a macro lens which is usually expensive and not used too often ..

TAMRON RM13 SP90 between the famous macro lens for not too expensive and a ratio of 1:1 .. but for the beginner that I spent to buy the camera will not you buy the lens thatyou will RARE use?

So for those who want to try the macro before deciding to buy a real macro lens I will givesome tips.



First: Use a magnifying glass - what? a magnifying glass? magnifying glass so you like to play small time ago, roasted notes, kill the ants ... LOL


you can put a magnifying glass in front of the lens, it's as if you use a filter from the brandraynox but the quality is less.



the result of my experiment:

*see picture above
 
Nikon 18-105mm lens

 

I know you want to say you do not beautifying?
Yup is not very sharp, but to start it is great because I become familiar with the lightcontrol is important in Macro ... the picture will also appear bluish due to the use of a magnifying glass

2nd: you have 50mm? Usually required items in the bag so the people who play DSLR.Prime Nikkor Lens Posted affordable new 50mm Canon RM4 RM 3

What you have to do is get Extention Tube Manual ..

The lack of Manual Extention Tube that I use it I was not able to control the apperture from the camera .. you have to use manual .. from the lens, flash, apperture .. they have to manually .. (I do not want to touch the flash, a lot .. )

This is the result of Manual ET

**see picture above
1st

2nd

3rd




see the difference? picture is sharp ..
click on my flickr for a better picture

3rd: Reverse Lens

you can also use a 50mm lens I to try the macro. I do you hold the lens and turn over theposition. try and see the result

or even: -

4th: Reverse Ring (***see the picture above)

whether you get a reverse ring from the shop or You can also buy online.


or you can click here



good luck

Reactions:

0 comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Best Web Hosting Coupons