Wednesday, July 28, 2010

Apakah ISO Secara Ringkasnya


copy+paste ini adalah untuk tujuan nota sendiri sahaja 
jika berminat sila kreditkan kepada http://www.facebook.com/jurufoto


Apakah setting ISO pada digital SLR (DSLR) kamera dan bagaimana anda menggunakannya?
Perkataan ISO pada setting kamera digital anda merujuk kepada kelajuan filem (film speed). Sebenarnya, ISO dan ASA sama saja. ASA (American Standards Association) dan ISO (International Standards Organization). Secara asasnya, ISO merujuk pada kepekaan atau sensitiviti sensor terhadap cahaya. Meskipun kamera anda kemungkinan besar tiada filem sama sekali, melainkan digital, tatacara ISO masih memiliki fungsi yang sama dengan kamera filem terdahulu.

Yang paling umum tatacara kelajuan ISO: 100, 200, 400, 800 dan 1600. Bergantung pada model kamera digital anda anda mungkin juga telah mereka di kitaran 64, 100, 160, 200, 400, 640, 800, 1600.

Pada digital Canon 400D (sebagai contoh) anda boleh melihat setting ISO dengan melihat belakang LCD kamera. Hal ini mirip dengan sebahagian besar kamera digital SLR. Jika anda tidak boleh melihat ini dalam model khusus anda, lihat manual anda. Seperti yang anda lihat dengan contoh di bawah, ISO dalam kes ini ditetapkan pada 100.
Semakin rendah angka ISO, semakin lambat kelajuannya (kepekaan). Semakin tinggi angka ISO, contohnya 1600 kelajuan yang lebih cepat.

Aturan Umum dan troubleshooting untuk tetapan ISO:
• Guna ISO daripada 100 atau 200 ketika mengambil foto di luar dalam keadaan cerah.
• Jika waktu itu langit mendung atau malam, gunakan ISO dalam lingkungan 400 hingga 800.
• Malam waktu atau dalam kes cahaya rendah anda mungkin perlu menetapkan ISO kamera digital anda ke 1600. Jika anda tidak maka foto anda akan nampak terlalu gelap.

Bagaimanakah kelajuan ISO mempengaruhi keputusan akhir foto anda?
Jika anda menetapkan kamera digital ISO yang rendah, misalnya 100, foto yang dihasilkan akan lebih baik daripada satu set di 1600. Semakin tinggi ISO yang lebih kasar (noise) foto akan terlihat. Kerana itu pilihlah nombor ISO serendah mungkin mengikut keadaan.

Bagaimana menukar setting ISO kamera digital?
Untuk menukar setting ISO pada kamera SLR anda, tekan butang ISO kemudian gunakan 'naik turun kiri dan kanan butang' untuk menukar kelajuan. Sekali lagi, jika anda tidak mempunyai opsyen ini merujuk pada manual kamera anda kerana mungkin sedikit berbeza antara jenama.

Nota: Bila kamera digital anda dalam mode automatik, kelajuan ISO dipilih untuk anda oleh kamera agar sesuai dengan tingkat cahaya yang sedia pada waktu tertentu.

Jika anda seorang beginner dalam menggunakan kamera SLR, anda perlu beberapa waktu untuk membiasakan diri dengan tatacara ISO. Seperti sesuatu yang baru, anda hanya memerlukan masa berlatih untuk memahami sesuatu.


Anda boleh copy+paste nota saya tapi, berikan kredit: http://www.facebook.com/jurufoto

Terima kasih.

Reactions:

0 comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Best Web Hosting Coupons