Monday, May 10, 2010

makro dengan 50mm

macam tajuk kat atas aku pernah tengok dalam internet cara nak ambil gambar mikro dengan gunakan lens 50mm (prime lens).menggunakan teknik reverse lens(lens diterbalikkan)

cara ini mampu menghasilkan gambar yang tak kurang menarik untuk shoot makro/mikro

ia juga amat murah kalau nak bandingkan dengan beli lens mikro/makro yang biasanya mahal beriban-riban huhuhuhu

apa yang perlu ada?
Mesti r kena ada lens 50mm,lens nih ayah aku punya dah ada fungus pun, jenama pentax. Ni lens lama kamera dia pun guna filem 35mm tuh..
pastu kena ada penutup yang kat body kamera..
(penutup nih jangan r pakai yang ori cari r yang lain)

penutup tu aku tebuk bagi berlubang tengah-tengahnya..penutup nih gunanya untuk kita attachkan lens tu nanti..takde lah nak pegang pulakkan?
ni plak bila aku dah siap tebuk lubang tadi,aku pun lekatkan dia guna "slotape"*ingat!! aku letak lens tu terbalik tau.jangan plak gatal letak leklok memang tak jadilah makro/mikronya..

akhirnya attachkanlah kat body camera camni :P
fuction kamera cam apeture memang tak leh adjust dah..shutter speed plak(aiseh lupa r )rasanya boleh main lagi..hasil gambar? aku upload kemudianlah ye..hari nih tak bawak harddsik r..
update:



gambar contoh dari guna teknik diatas.

klik link dibawah untuk trick lain..

Reactions:

0 comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Best Web Hosting Coupons