Friday, March 5, 2010

trick untuk ambil gambar makro.



baru2 nih aku surf internet mencari cara2 untk amik gambar macro dengan lens sedia ada..
ada berbagai cara sebelum nih yg aku tgk..antaranya dengan menambah aksesori seperti raynox,extention tube dan reverse ring(teknik reverse lens)

extention tube dan raynox aku tak pernah pakai..tapi aku pernah wat reverse lens (tanpa guna reverse ring)dengan pegang lens terbalik dan letak depan kamera...
cara nih tak praktikal langsung.. dan gambarnya tak memuaskan...

contoh :-

lens NIKKOR f1.8 50mm = dari yang aku baca dalam forum cara ni akan menjadikan lens dengan nisbah 1:1.


titik fokus dia cam terabur sikit..sebenarnya sakit r guna cara nih..lens pendek so nak kena tertonggeng-tonggeng...








aku ada lens TAMRONS 70-300mm F4.5~LD MACRO 1:2
LENS nih ada suiz untuk makro but hasil gambar still tak memuaskan..aku dengar kena pakai extention tube baru akan jadi nisbah 1:1...

contoh:-


dengan nisbah 1:2 memang gambar nih nampak tak best untuk macro..




subjek kena besar baru leh dapat camni..







okay~
sekarang aku nak kongsi apa yang aku belajar dalam internet dan aku dah praktikalkannya..

apa yang kena ada???

kamera:of coz r kan..

2 biji lens...

dalam nih aku guna kan kit lens..

nikon 18-105mm
plus
nikkor 50mm

dan sehelai sapu tangan=mana nak dapat?bese time kenduri orang bagi tu simpan r heheheh



then aku masukkan lens cam bese...













kemudian lagi hehehe

aku bukak uv filter...













sama gak ngan lens 50mm nih aku bukak dier punya uv filter













kiranya camni r kedudukan lens tu nanti....


AWAS~~TEKNIK NIH MUNGKIN BOLEH MEROSAKKAN PERMUKAAN LENS..SO BUAT R DENGAN HATI~HATI









sebelum tu aku set kan lens nih manual ke f1.8 bagi bukaan lens besar....


















pastu sapu tangan tadi aku gulung camni












aku letakkan keliling lens camni..lebih kurang r..















pastu aku sumbatkan dalam kit lens aku..camni r rupenye.hehehe..tapi kena ada lens hood tu..













aku nak bagi WARNING DULU~


LENS MUNGKIN JATUH KALAU TAK LETAK BETUL2 SO BUAT R CAMNER POWN DENGAN KREATIVTI ASALKAN LENS TU DUK KAT DEPAN CAMTU....
















CONTOH GAMBAR 
semua gambar nih aku dah crop..

~okay selamat mencuba~

Reactions:

2 comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Best Web Hosting Coupons