Wednesday, November 9, 2016

Alhamdulillah : Bersediakah kami?

Salam,

Lama sungguh rasanya aku tinggalkan blog ni bersawang, 270 darjah berpusing bila aku mula menanggung tugas selama beberapa bulan ni. Masih belum berganti jawatan Penolong Jurutera Elektrik disini.


Humairah semakin cerdik, mulut tak henti2 bertanya itu ini..dah mula pandai telefon guna aplikasi whatsapp..mengamuk bila tak dapat sesuatu..pendek kata melalui hari2 berlalu terasa sungguh pantas. Sedar tak sedar Humairah dah 2 tahun 8 bulan.."dont grow up so fast Humairah" itu yang sering kali terdetik difikiran aku bila melihat teletah Humairah.


Semalam seperti biasa kami ber video call..kadangkala Humairah cuma main didepan kamera tak bersembang pun, sama la dengan aku buat hal masing-masing tapi masih video call. Mungkin dia nak merasa ayah tu dekat. Ada masanya terleka buat sesuatu tak sedar anak tunjukkan sesuatu sambil menjerit2 panggil "ayah tengok ni, ayah..." bila tak sahut atau dia perasan mata aku tak pandang kamera mula la dia menjerit panggil aku dengan nada marah. hehehe.




Dalam Humairah semakin membesar terfikir juga sampai umur berapa Humairah nak main sorang2, dah boleh kot kalau bagi Humairah adik?hehehe Kami takde la merancang sangat cuma ikut kesesuaian masa dan keadaan..Sekarang kot, tahun depan kot atau 2 tahun lagi? Tapi usia makin meningkat tak menunggu. Tengok kawan2 ada juga yang dah dari 1 ke 2,3..4 pun ada tau semua hero sebab yang last kembar dua hahaha senang beranak sekali je dapat bonus 1+1.


Semalam isteri aku tunjukkan something.."tengok ni apa ni"..ok rasa macam kenal..dua jalur bertanda merah jelas nampak..Aku terkedu seketika..agak lambat untuk otak aku memproses kenyataan tersebut. Alhamdulillah...

"Kita perlukan satu list barang macam dulu, takpe dalam blog ade" itu yang aku cakap pada isteri.

Dan (ingatlah juga), tatkala Tuhanmu memaklumkan: “Sesungguhnya jika kamu bersyukur, pasti Kami akan menambah (ni’mat) kepadamu, dan jika kamu mengingkari (ni’mat-Ku), maka sesungguhnya azab-Ku sangat pedih”.

Wednesday, August 24, 2016

Langkah Perlahan Bukan Terhenti

Salam,


Freeletics

Banyak benda yang aku buat tak mencapai target..Freeletics contohnya..Bulan Ogos ni la aku bermula tahun lepas..Selepas setahun berlalu resultnya hampeh..alasan utama, aku berhenti.

Asalnya sebab kena batu karang dan alasan kedua MALAS. itu perkataan yang paling sesuai untuk aku tulis sebagai alasan. So dalam masa setahun ni..setelah berhenti seketika dan adakala bertahan sehari dua berat badan masih lagi kekal begitu..

Awalnya dulu berat badan aku 93KG dan turun sehingga 85KG..selepas berhenti seketika naik ke 87KG dan kekal sehingga kini..Memang ada azam untuk memulakan kembali, Buang lagi 5Kg at least la..tapi belum bergerak lagi..dua minggu lepas aku kembali buat Freeletics kemudian bertangguh lagi. 

Tugasan semakin bertambah dan aku selalu terlelap awal bila balik dari kerja. Pernah satu hari tu aku tidur masih lagi dengan baju kerja diatas sofa seawal jam 8.30 malam. 

So bila nak mula? InsyaAllah dalam masa terdekat ni. End of story.

Batu Karang

Alhamdulillah takde lagi sakit2 punca batu karang ni..walaupun pernah ada sekali terasa tapi tak seteruk sebelum ni.. Malah kalau ikutkan punca aku berehat juga datang daripada sakit batu karang ni.. Habis semua aktiviti bersenam aku tangguhkan..rasa trauma sikit hahaha. 

So far Alhamdulillah dah takde..aku banyakkan minum air..kurangkan makan masin dan aku tak ingat bila kali terakhir aku makan pekasam..makanan fevret tu..Aku tak kata makan pekasam puncanya tapi pekasamkan tinggi kandungan garam. Adalah lebih elok dikurangkan, walaupun sedap sangat pekasam goreng dengan cili kering letak pulak bawang..makan dengan nasi putih panas2..pergh kecur pulak rasa..

Tanggungjawab Bertambah

Lepas je kawan aku bertukar ke Perpustakaan Negara, bermula cerita aku menanggung tugas beliau. dalam tak sedar dah hampir tiga bulan aku tanggung tugas bermula Jun lepas. 

Tiga tajuk besar tu semuanya aku dah cerita dalam entry sebelum ni..ulang benda yang sama je..maknanya hidup aku ni membosankan hahaha

Tuesday, June 14, 2016

Ramadan Yang Dirindui

Salam

Alhamdulillah aku antara jutaan umat islam yang diberi peluang berjumpa lagi dengan Ramadan bulan seribu rahmat.

Bila sebut je Ramadan ramai yang akan bertanya, bazaar mana best?baju raya dah ada?tema tahun ni warna apa? Jarang kite jumpa orang tanya masjid mana yang terawih ada kuliah?siapa ustaz yang jadi imam?..

Tetapi dalam persiapan dan persoalan tentang masa depan dunia ramai yang tidak bersiap untuk masa depan yang abadi..jangan kata orang lain, aku sendiri pun hanyut ditelan ombak nafsu tenggelam dalam dasar dan langsung tak timbul hehehe.. 
Langsir yang tak pernah bertukar sejak duduk di kuarters 

Sudah berkira-kira juga apa tema tahun ni sebenarnya..terawih terbabas je walaupun bukan memandu..masih lagi dipandu nafsu 11 bulan yg lepas..akhirnya bila tiba saat Ramadan berlalu, menyesal...terfikir..berjumpakah lagi dengan Ramadan tahun hadapan?

Ramadan kali ni agak letih bila terpaksa menanggung kerja..mi band aku sering bergetar seawal petang bermakna aku mencapai target 10k langkah sehari..kalau sebelum ni tambah dengan senaman baru capai target..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Best Web Hosting Coupons