Wednesday, August 24, 2016

Langkah Perlahan Bukan Terhenti

Salam,


Freeletics

Banyak benda yang aku buat tak mencapai target..Freeletics contohnya..Bulan Ogos ni la aku bermula tahun lepas..Selepas setahun berlalu resultnya hampeh..alasan utama, aku berhenti.

Asalnya sebab kena batu karang dan alasan kedua MALAS. itu perkataan yang paling sesuai untuk aku tulis sebagai alasan. So dalam masa setahun ni..setelah berhenti seketika dan adakala bertahan sehari dua berat badan masih lagi kekal begitu..

Awalnya dulu berat badan aku 93KG dan turun sehingga 85KG..selepas berhenti seketika naik ke 87KG dan kekal sehingga kini..Memang ada azam untuk memulakan kembali, Buang lagi 5Kg at least la..tapi belum bergerak lagi..dua minggu lepas aku kembali buat Freeletics kemudian bertangguh lagi. 

Tugasan semakin bertambah dan aku selalu terlelap awal bila balik dari kerja. Pernah satu hari tu aku tidur masih lagi dengan baju kerja diatas sofa seawal jam 8.30 malam. 

So bila nak mula? InsyaAllah dalam masa terdekat ni. End of story.

Batu Karang

Alhamdulillah takde lagi sakit2 punca batu karang ni..walaupun pernah ada sekali terasa tapi tak seteruk sebelum ni.. Malah kalau ikutkan punca aku berehat juga datang daripada sakit batu karang ni.. Habis semua aktiviti bersenam aku tangguhkan..rasa trauma sikit hahaha. 

So far Alhamdulillah dah takde..aku banyakkan minum air..kurangkan makan masin dan aku tak ingat bila kali terakhir aku makan pekasam..makanan fevret tu..Aku tak kata makan pekasam puncanya tapi pekasamkan tinggi kandungan garam. Adalah lebih elok dikurangkan, walaupun sedap sangat pekasam goreng dengan cili kering letak pulak bawang..makan dengan nasi putih panas2..pergh kecur pulak rasa..

Tanggungjawab Bertambah

Lepas je kawan aku bertukar ke Perpustakaan Negara, bermula cerita aku menanggung tugas beliau. dalam tak sedar dah hampir tiga bulan aku tanggung tugas bermula Jun lepas. 

Tiga tajuk besar tu semuanya aku dah cerita dalam entry sebelum ni..ulang benda yang sama je..maknanya hidup aku ni membosankan hahaha

Tuesday, June 14, 2016

Ramadan Yang Dirindui

Salam

Alhamdulillah aku antara jutaan umat islam yang diberi peluang berjumpa lagi dengan Ramadan bulan seribu rahmat.

Bila sebut je Ramadan ramai yang akan bertanya, bazaar mana best?baju raya dah ada?tema tahun ni warna apa? Jarang kite jumpa orang tanya masjid mana yang terawih ada kuliah?siapa ustaz yang jadi imam?..

Tetapi dalam persiapan dan persoalan tentang masa depan dunia ramai yang tidak bersiap untuk masa depan yang abadi..jangan kata orang lain, aku sendiri pun hanyut ditelan ombak nafsu tenggelam dalam dasar dan langsung tak timbul hehehe.. 
Langsir yang tak pernah bertukar sejak duduk di kuarters 

Sudah berkira-kira juga apa tema tahun ni sebenarnya..terawih terbabas je walaupun bukan memandu..masih lagi dipandu nafsu 11 bulan yg lepas..akhirnya bila tiba saat Ramadan berlalu, menyesal...terfikir..berjumpakah lagi dengan Ramadan tahun hadapan?

Ramadan kali ni agak letih bila terpaksa menanggung kerja..mi band aku sering bergetar seawal petang bermakna aku mencapai target 10k langkah sehari..kalau sebelum ni tambah dengan senaman baru capai target..

Thursday, June 2, 2016

Love and Hate

Salam,

Entah bila la dapat aku luangkan masa kembali memenuhi blog ni dengan coretan mengarut aku lagi. Well kerja macam biasa kalau cerita sampai esok pun tak habis...

Esok hari last seorang staff di bahagian aku..consider beliau kawan baik aku gak la...dia masuk kerja di KBS pun agak sama tempohnya dengan aku cuma dia masuk awal beberapa bulan sebelum aku mula melapor diri. Sama-sama belajar main kamera dulu bla bla bla.. sebelum ni beliau boleh dianggap pegawai atasan aku, selepas daripada kenaikan gred pelukis pelan kepada penolong pegawai senibina, aku dengan beliau berada dalam gred yang sama.

Oleh kerana esok hari terakhir dia, Isnin depan bermula la aku menyambung tugas2 beliau dan menanggung kerja.. hari ni pun dah mula take over..So double kerja bermula Isnin nanti..waaaaa....Rasa macam patut belajar ilmu Kage Bunshin No Jutsu dalam cerita Naruto tu..Teknik Pembahagian Bayang untuk cover aku yang hanya ade dua tangan..HAHAHAHA

Isnin juga ada lawatan tapak projek di Ipoh Perak..isnin jugak la hari pertama seluruh umat islam menyambut kedatangan Ramadan, semoga Allah berkati amalan kita semasa berpuasa dan Selamat berpuasa pada semua kaum muslimin..

Bila fikirkan puasa je terus rasa malasnya aku nak pi lawatan tapak dush dush dush..

Chayok Chayok Faiz owh gaji nak gred tinggi kerja nak malas2an ek hehhehe..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Best Web Hosting Coupons